10 vinkkiä päästä liikkeelle!

06.09.2021

Jokainen meistä tietää, miten vaikeaa on saada itseään välillä ylös sohvalta töiden jälkeen! Varsinkin, mitä pidempi tauko liikunnasta takana, sitä haastavammalta on saada otettua ensimmäinen askel. Jokainen tässäkin kohtaa varmasti tiedostaa, mitä hyötyjä liikkumisesta olisi, mutta silti, sohva voittaa 6-0. Lähteminen ei olekaan siis tiedonpuutteesta kiinni vaan tarvitaan aktiivisia tekoja.


Muistan itse kuinka haastavaa oli aloittaa juoksuharrastus. Keksin tuhat ja yksi syytä olla lähtemättä, mutta minua tässä auttoi paljon treenikaveri. Siskoni tykkäsi paljon juosta, ja hän aina patisti minut liikkeelle. Raahauduin kerta toisensa jälkeen hänen mukanaan lenkkipoluille, kunnes kuukauden päästä huomasin, ettei minua enää hengästyttänytkään samalla tavalla ja jaksoin juosta pidempiä matkoja putkeen. Paitsi tässä kohtaa tein sen virheen, että lähdin liian tiukasti liikkeelle. Juoksin putkeen 2 kilometriä, vaikka tolpan väli olisi ollut parempi vaihtoehto. Uskalla aloittaa kevyesti! Tällöin saat heti paremman fiiliksen ja aloittaminen ei tunnu niin raskaalta! Sinulla ei ole mihinkään kiire :) Olen koonnut sinulle 10 vinkkiä päästä liikkeelle! Nämä auttoivat minua uuden harrastuksen kanssa, joten toivottavasti niistä olisi myös sinulle konkreettista apua!

Tässäpä siis 10 vinkkiä siihen, miten saisit tällä viikolla itsesi liikkeelle ja voisit paremmin sekä fyysisesti että myös henkisesti! 


1. Pidä suunnittelpalaveri itsesi kanssa ja päätä milloin aloitat ja miten. On tärkeää raivata kalenteriimme valmiiksi aika liikunnalle ja myös miettiä suhdettamme liikkumiseen ja sitä, mistä olisi helpointa lähteä liikeelle. Liikutko mielummin yksin vai ryhmässä? Ulkona vai sisällä? Harrastusmielessä vai haluatko kilpailla? Kokeile rohkeasti eri tapoja liikkua ja myös eri lajeja! Jos liikumaan lähteminen tai uusi laji tuntuu aluksi liian vaikealta ja työn ja tuskan takana olevalta, jätämme sen siihen. Mitä teet ja milloin? Suunnitelma auttaa sinua liikkeelle! 

2. Laita suunnitelmasi näkyville. Liimaa suunnitelma jääkaapin seinään, peiliin, sinne, missä se on edessäsi! Näin saat päivittäin muistutusta liikkumisen aloittamisesta. Voit myös kirjata kalenteriin tai applikaatioon liikkumisesi, joka voi motivoida jatkamaan liikkumista. "Vitsit olen liikkunut tällä viikolla jo 2 kertaa enemmän!" 

3. Varaa treenivarusteesi valmiiksi oven eteen edellisenä yönä. Tämä auttaa sinau seuraavana päivänä paljon! Varsinkin jos lähdet aamulla treenaamaan. Hyppäät vaan treenikenkiisi ja lähdet ulos lenkille! Näin madallat kynnystäsi onnistua!

4. Tee aloittamisesta helppoa. Tukeeko ympäristösi muutosta? Mitä helpompi sinun on lähteä liikkeelle, sitä parempi! Olisiko sinulla lähellä kuntosalia, jossa voisit aloittaa treenaamisen? Pururata? Uimahalli? Ota selvää lähimypäristösi liikuntapalveluista ja aloita sellaisesta lajista, joka alkuun jo tuntuisi mukavalta ja helpolta lähteä liikkeelle. Jos tykkäät esimerkiksi kuunnella äänikirjoja tai katsoa tv sarjaasi, voisitko yhdistää siihen esimerkiksi fillarointia tai kävelylenkkiä? 

5. Ota kaveri mukaan. Kun sovitte yhdessä ajan treenille, on vaikeampi peruuttaa, jos toinen on lähdössä! Valitse sellainen kaveri, joka ei ihan hevillä peru treenitreffejä!

6. Kirjoita hyödyt ylös. Mitä hyötyjä sinulle on siitä, että alkaisit liikkumaan?  Miten elämäsi tai arkesi muuttuisi? Kun saamme linkitettyä liikunnan itselle tärkeisiin asioihin, motivaatiomme kasvaa ja saamme itsemme liikkeelle haastavanakin tilanteena, koska se on meille merkityksellistä.

7. Varaudu haasteisiin ja keksi niille varasuunnitelmat! Haasteita ja esteitä tulee jokaiselle ja siksi on hyvä myös osata varautua niihin ajoissa. Sairastuminen, huono sää, talvi, pitkät työpäivät.. Mieti mikä on sinun heikko lenkkisi, miksi treenit jäävät välistä ja keksi niille ratkaisu! Olisiko huonon sään aikana vaihtoehtona treenata sisällä ja lähteä vaikka vesijuoksemaan lenkin sijasta? Kun olet laatinut toimintasuunnitelman, haasteet eivät kaada projektiasi!

8. Haasta ajatuksesi. Ajatteletko, että olet laiska, etkä ole liikunnallinen? Tai liikunta ylipäätään ei ole juttusi? Huonot kokemuksemme tai ajatuksemme liikunnasta voivat viedä meitä koko ajan kauemmas liikunnasta. 

9. Liikkuminen ei välttämättä tunnu heti kivalta. Moni odottaa liikkumaan lähtiessään, että heti saisit mahtavan endorfiini ryöpyn mistä moni puhuu. Alussa voi käydä jopa päinvastoin. Hikoiluttaa, hengästyttää ja liikunta tuntuu raskaalta. Kun tiedostat sen, että alku monesti tuntuu hankalalta, uskallat jatkaa matkaasi tästä eteenpäinkin! Ensimmäiset viikot voivat tuntua hankalalta, joten sen takia on myös tärkeää, että suunnitelmasi on realistininen ja sopiva sinulle. Uskalla aloittaa mielummin liian kevyesti kun liian rankasti. Unohda siis suositut HIIT treenit ja aloita maltilla! 

10. Älä jää odottamaan motivaation löytävän luoksesi.  Jos et ole liikkunut säännöllisesti tai aloitat tauon jälkeen, uuden tavan muodostamisessa voi kestää aikaa. Vanhoihin tapoihin on helpompi siirtyä. Anna projektillesi aikaa, kokeile eri lajeja ja uskalla hyväksyä myös negatiivisetkin tunteet, joita voi tulla matkan aikana. Aina treenille ei ole mukava lähteä, mutta joskus treenaamaan on lähdettävä myös silloin kun motivaatio loistaa poissaolollaan. Motivaatio on siis liikettä! Voitkin havahtua siihen, että motivaatiosi alkaa kasvaa, kun vaan päätät sitkeästi jatkaa huonollakin säällä ja silloin kun ei oikein jaksaisi. 

Treenin jälkeen voit myös kirjata 3 onnistumista, eli mitkä asiat menivät hyvin? Mistä tykkäsit? Onnistumisenkokemukset ovat tärkeää motivaationkin kannalta, joten anna mennä ja kehu itseäsi! Monesti yllätymme siitä, että "hei, olenkin aika vahva! Jaksoin yllättävät hyvin ja painot liikkuivat kevyesti!" 

Liikunnallista viikkoa sinulle! 

Terkuin, Kati