10 parasta keinoa millä onnistut elämäntapamuutoksessa

31.03.2021

Tiestikö, että muutosken tekeminen ei ole tiedonpuutteesta kiinni? Miksi sitten 2/3 ihmisistä nukkuu liian vähän vaikka tiedämme, että tarvitsemme 8 tuntia parantaaksemme mahdollisuuksiamme onnistua? Tai vaikka tiedämme, että mitä meidän pitäisi syödä, jotta esimerkiksi saisimme pudotettua painoa, yli 70% miehistä on ylipainoisia ja naisista yli 60% (THL, 2020.) Mikä siis mättää?  


Pelkkä tieto ei riitä 

Ihmiset kuitenkin kokevat terveyden ja hyvinvoinnin itselle tärkeäksi, ja siihen halutaan panostaa. Etsitään parasta ruokavaliota, joka sulattaa kaikki keskivartalorasvat tai tehokkainta liikuntamuotoa, jolla rasva palaa ja tuloksia tulee. Moni kyllä onnistuukin saamaan nopeasti tuloksia, mutta mitä tapahtuu pitkällä aikavälillä on minusta paljon tärkeämpää. Pysyykö muuttuneet elämäntavat myös 2 vuoden jälkeenkin arjessa?  Pysyvän muutoksen tekeminen on siis haastavampaa, kun 2 kk pikapyrähdys. 

"Tiedän kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta en vain onnistu!" Tuttua? Kyllä, valitettavasti pelkkä tieto ei muutu automaattisesti toiminnaksi. Tarvitaan psyykkisiä taitoja ja oman mielemme ymmärtämistä. Konkreettista tekemistä, jota mielemme johtaa.  Huonojen valintojen tekeminen on muutenkin helpompaa kuin hyvien, on kivempi katsoa lempparisarjaa Netflixistä iltamyöhään kun mennä aikaisin nukkumaan. Woltista on helpompi tilata ruokaa, kun käydä kaupassa ja tehdä itselleen monipuolinen ateria. Mutta mitä tapahtuu pitkällä aikavälillä, jos aina teemme huonomman valinnan? Emme ikinä ole siellä, missä haluamme olla. Tarvitaan kykyä tehdä valintoja, jotka palvelevat meitä myös  pitkällä aikavälillä, eikä vain hetkellisesti.

Itsekurin ja tahdonvoiman varaan ei muutenkaan kannata omaa projektiaan kasata. Niitä ei ole tarkoitettu kestämään ikuisesti, ne ovat kuin lihas, nekin väsyvät joskus. Kun sinulla on sinua innostava tavoite, ja tiedät miksi tavoitteesi on sinulle tärkeä ja se on kiinnittynyt sinulle tärkeisiin asioihin, ollaan jo vahvoilla. Koska jos sinulla ei ole vahvaa syytä lähteä tekemään muutosta, on meidän helpompi jäädä sohvalle, kun lähteä ponnistelemaan kohti muutosta.  Mikä on siis sinun miksi?

Millainen on päivitetty versiosi?
Millainen on päivitetty versiosi?

Miten siis  lähteä kohti muutosta?

Mitä onnistunut muutos vaatii? Millaisia taitoja? Seuraavaksi alla on 10 parasta keinoa miten onnistut muutoksen tekemisessä, pysyvästi! 

1. Opi säätelemään toimintaasi ja johtamaan itseäsi (itsesäätely) ja ota täysi vastuu itsestäsi ja toiminnastasi

Paraskaan ruokavalio ei toimi, jos toimimme mielihyväyllykkeiden ohjaamana, samaistumme tunteisiimme (olen väsynyt, ei kannata lähteä lenkille) ja ajatuksiimme (turha minun on edes yrittää, epäonnistun kuitenkin). On siis hyvä oppia tekemään itse valinnat, eikä aina mennä omien ajatusten mukaan. Vaikka meillä olisi mikä tunne tahansa, voimme aina itse päättää millaiseen toimintaan ryhdymme. 

2. Resurssit 

Millaiset fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset resurssit sinulla on muutokseen? Onko sinulla tarpeeksi voimavaroja lähteä muuttamaan arkeasi ja tapojasi? Onko lähipiirisi tukemassa sinua matkallasi? Vastuu ja velvollisuudet ovat kuitenkin mukana arjessasi myös elämäntapamuutoksessa, vuorokauteemme ei tule lisätunteja, vaan tarvitaan priorisointia ja uudenlaista ajanhallintaa. Mitä isompi muutos, sitä enemmän resursseja se myös vaatii. Jos elämässä tapahtuu paljon kaikenlaista, kannattaa muutos askeleet olla myös realistisempia ja sellaisia, etteivät ne vie omaa hyvinvointia taaksepäin. 

3. Merkityksellinen tavoite

 Miksi haluat muutosta? Mikä on toisin, kun olet tavoitteessa? Mikä on sinulle hyvää elämää, miten se liittyy hyvinvointiin? Kun tavoite on sinulle merkityksellinen, haasteiden tullessa nouset ylös ja jatkat matkaasi etkä halua kääntyä takaisin. Sinulle tärkeä tavoite saa sinut ylös sohvalta ja jaksat marraskuun pimeinäkin aikoina. Nykyaikana on helppo innostua muiden tavoitteista, ja lähteä tavoittelemaan asioita, jotka eivät olekaan itselle tärkeitä. Siksi kannattaa pohtia hetken, mitä itse haluaa elämältä. Tarve ja halu ovat kaksi eri asiaa.

4. Käytännön toteutus ja itselle sopiva muutosvauhti

Emme pääse tavoitteeseemme yhdessä yössä, vaan meidän pitää tehdä töitä päivittäin, viikottain ja kuukausittain. Jos tavoitteemme on liikkua 4 kertaa viikossa, ei kannata heti lähteä liikkumaan tavoitemäärästä, vaan aloittaa esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa Sellaisista määristä ja askeleista, joita voit ylläpitää haastavinakin aikoina :)  Jos lähdet liian isoilla muutoksilla liikkeelle, et jaksa ylläpitää vauhtia parin kuukauden jälkeen. Tavoite ilman toimintaa on vain haave, eli siksi konkreettiset teot merkitsevät, tapahtuuko muutosta. 

5. Oma elämäntilanne 

Arkemme ja elämäntilanteemme on erilaiset. Mikä muutos sopii sinun arkeesi? Millaisten tapojen muutokset ovat realistisia arjessasi?  Tarvitsemme kuitenkin aina resursseja ja myös aikaa toteuttaa muutoksia, joten yleensä joidenkin asioiden on lähdettävä kalenterista, että onnistumme. Olisiko hitaampi etenemisvauhti parempi tämän hetkisessä elämäntilanteessa? Vai tuntuuko, että pystyisi panostamaan enemmän ajallisesti? Usein yliarvioimme sen mitä voimme tehdä lyhyessä ajassa, mutta aliarvioimme sen, mihin pystymme pitkällä aikavälillä :) Anna siis muutoksellesi myös aikaa :) 

6. Tapojen uudelleen rakentamista

Jos olemme syöneet sinnepäin 10-vuotta, ei ateriarytmit, hyvä uni ja kasvikset tule arkeemme hetkessä. Uusien tapojen muutosten tekeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, harjoittelua. Ja myös epäonnistumisten ja epävarmuuden hyväksyntää. Jos aikaisemmin olemme työpäivän jälkeen rojahtaneet sohvalle katsomaan telkkaria ja haluamme jatkossa lähteä lenkille, on hyvä ensin miettiä millaisen uuden rutiinin haluaa arkeensa ja miten lähteä rakentamaan sitä konkreettisesti toimivaksi. Liika ehdottomuus voi pilata hyvin alkaneen muutoksen, joten joustavuutta on myös hyvä ottaa mukaan matkalle. Elämä ei ole joko tai, vaihtoehtoja löytyy paljon välistä! Tämän kun oppii, edistyy joka päivä. Joskus askeleet ovat pienempiä (happihyppely 5min) ja joskus isoja harppauksia (koko treeniohjelman tekeminen ja muutosta tukeva ruokailu). Päivät ovat erilaisia, siksi hyvä ymmärtää, että askeleet ovat myös. Uusien rutiinien mutodostamiseen menee aikaa, joten parin viikon kohdalla ei kannata luovuttaa :) 

7. Vertaisryhmä & tuki

Muutoksen tekeminen on helpompaa, kun saamme  tukea matkallemme. Ympäristön vaikutus muutokseen on myös hyvin merkittävä, joten siksi on hyvä ympäröidä itsensä tsemppaavilla ihmisillä ja katsoa, että esimerkiksi oma koti tukee muutosta (ei osta herkkuja kaappeihin). Vertaistukiryhmä on tähän esimerkiksi todella hyvä tai lenkkikaveri, jos itseään on vaikea saada lähtemään liikkeelle. 

8. Uskomuksien ja omien ajatusten kyseenalaistaminen

"Alle 60 minuutin treeni on turha, ei saa syödä klo 18 jälkeen, hiilarit lihottaa, jos syön tuon pullan, se olis siinä.." Millaisia uskomuksia tai omia sääntöjä olet luonut tukemaan hyvinvointiasi. Ovatko ne auttaneet matkallasi vai olleet esteenä muutokselle? Mielemme voi tuottaa jopa 50 000 ajatusta päivässä, joten kaikkea EI kannata uskoa. Suurin osa ajatuksista on myös samoja mitä ne oli eilen, siksi kannattaa pysähtyä omien ajatusten äärelle ja myös kyseenalaistaa niitä! Miksi ajattelen näin? Mihin tämä perustuu? Onko asia oikeasti näin?

9. Sisäinen puhe tukemassa tai haastamassa projektiasi

" Minä nyt satun olemaan tälläinen laiska ja liikunnallisesti lahjaton". Stop! Omaa mieltämme on helppo uskoa, se kuulostaa hyvin totuudenmukaiselta ja siihen on helppo samaistua.  Ongelma tästä tulee, jos siitä tulee osa identiteettiämme. Emme halua identiteettikriisiä, siksi lähdemme helposti etsimään todistusaineistoa ympäristöstä ajatuksillemme. Oletko oikeasti laiska vai onko se vain ajatus? Mites tänään töissä, etkös ollut hyvin ripeä ja aikaansaava sen asiakas keissin kanssa ja kitaratunnilla olit kaikkea muuta kuin laiska? Sisäinen puheemme vaikuttaa olennaisesti siihen, onnistummeko vai luovutammeko. 

10.  Läsnäolo ja stressinhallinta taidot 

Tarvitsemme läsnäoloa muutoksen tekemisessä. Saatamme hotkaista suklaapatukan huomaamatta matkalla kotiin, murhedimme huomisen kokousta vaikka olemme saunassa rentoutumassa ja jäädä vellomaan työprojektin epäonnistumiseen ja siksi skippaamme esimerkiksi treenit. Kyky olla läsnä siinä hetkessä vaikuttaa positiivisesti myös stressinhallintaan ja syömiskäyttäytymiseen. 

Entä jos kannustaisit itseäsi mollaamisen sijasta? Uskotko, että onnistuisit paremmin?
Entä jos kannustaisit itseäsi mollaamisen sijasta? Uskotko, että onnistuisit paremmin?

Sinä pystyt siihen!

Onnistuneen muutoksen tekeminen vaatii myös siis oman identiteetin ja mielen muuttamista. Emme pääse käsiksi uuteen elämäntapaan vanhoilla ajatuksilla ja tavoilla. Muutos on siis prosessi, ja tarvitsee onnistuakseen muutakin kuin valmiit ohjelmat. Miten treenaamme salilla, mihin keskitymme, millaisia valintoja teemme päivittäin, ja miten johdamme muutostamme haastavinakin viikkoina. Muutoksessa onnistuminen helpottuu, kun joku on vierellä kulkemassa ja auttamassa. 

Jos olet miettinyt muutosta, ja  tarvitset apuja omassa elämäntapamuutoksessa, alhaalta voit varata ajan veloituksettomaan konsultaatioon, jossa kartoitamme tämän hetkisen tilanteesi ja käymme läpi yhdessä konkreettisesti, miten onnistut muutoksessasi. Konsultaatio onnistuu etänä tai Helsingissä paikan päällä.