6 yleisintä virhettä painonpudotuksessa

Tiedän mitä pitäisi tehdä, mutta miksi silti en onnistu?
Maanantain alkaessa usea meistä aloittaa oman hyvinvointiprojektin uhkuen intoa ja motivaatiota. "Tästä se lähtee! Uusi elämä, uusi minä!" Ilmoittaudutaan monelle eri ryhmäliikunta tunnille, aloitetaan herkkulakko, liimataan motivaatiokuvia jääkaapin seinään ja päätetään, että NYT minä onnistun! Alussa homma sujuukin hyvin, paino alkaa tippumaan, nälkä saattaa olla läsnä, mutta itsekurilla ja motivaatiolla homma vielä toimii. Kunnes seinä tuleekin vastaan ja homma ei tunnukaan enää kivalta, paino ei enää tipu, stressitasot nousevat ja työrukkaset heitetään tiskiin. "Sama kait se on sitten lopettaa koko homma, kun en onnistu kuitenkaan!"
Hyvinvoinnista voi tulla suorittamista ja tuloksia pyritään samaan keinolla millä hyvänsä. Kamppaillaan oman hyvinvoinnin, väsymyksen, liikunnan aloittamisen, aikataulutuksien ja painonpudotuksen kanssa, myös minä olen kamppaillut. Olen ennen valmentaja ja ryhmäliikuntaohjaaja uraani voinut huonosti niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kipuillut painonpudotuksen ja hyvinvoinnin kanssa, kokeillut pudottaa painoa monella eri keinoin, ja myös vetänyt sen liiankin pitkälle. Olen jättänyt syömättä ilta kuuden jälkeen, kokeillut jättää kaikki hiilihydraatit pois, aloittanut erilaiset lakot, liikkunut liikaa, lähtenyt aamulenkille tyhjällä vatsalla rasvanpoltto ja kalorit mielessä, stressannut painoa aamulla ja kokeillut saada tuloksia myös keinolla millä hyvänsä. Jatkuva väsymys oli läsnä ja en saanut itsestäni irti sitä, mitä olisin halunnut. Oli pakko pysähtyä ja myös miettiä, mitä sitä oikein elämältään haluaa, ja millainen olisi ns. "unelma arki". Miten haluan voida? Mieltä piti haastaa myös monet kerrat ja taistella myös omien uskomusten ja ajatusten kanssa. Itselle tärkeiden asioiden puolesta kannattaa kuitenkin taistella ja nähdä vaivaa hyvinvointinsa eteen.

6 syytä miksi projektisi voi epäonnistua
- Diettiajattelu
Jos haluaa pysyvää painonhallintaa ja elämäntapamuutosta kannattaa jatkuvat dieetit lopettaa ja alkaa tähtäämään pysyviin muutoksiin, jotka pysyvät arjessasi myös ensi vuonna. Itsekuria ja tahdonvoimaa ei ole tarkoitettu kestämään läpi koko projektia, joten niiden varaan projektia ei kannata varata. Itselleen on hyvä antaa tarpeeksi aikaa, ja lähteä tekemään sellaisia muutoksia, että pääkoppakin pysyy mukana ja projekti ei ole vain hampaiden kiristelyä. Muutokset joita teet, on hyvä nimenomaan lisätä hyvinvointiasi, eikä huonontaa sitä.
2. Tuloksista stressaaminen ja unen laiminlyönti
Stressi on yksi yleisimpiä syitä miksi homma ei kulje. Stressihormonien määrä elimistössä lisääntyy, jos olemme koko ajan stressaantuneita ja hermostuneita esimerkiksi vaa'an lukemasta. Painosta voi tulla myös pakkomielle. Voimme myös stressata muistakin asioista, työstä, parisuhteesta, ravinnosta, jolloin on hyvä ottaa toimivia stressinhallintakeinoja käyttöön. Uni on myös asia, josta moni nipistää. Univajeessa useimmilla ruokahalumme on myös erilainen. Itse ainakin huomaan sen, että mieliteot ja näläntunne lisääntyvät. Ja myös mielialasta lähtien kaikki on eri tavalla 5h yöunilla kuin 8 h yöunien jälkeen. Nadeltcheva ym.( 2010) tutkimuksessa selvisi, että univajeella on myös karu vaikutus rasvanpolttoon. 10 hengen porukka laitettiin laihduttamaan joko 5,5 tunnin yöunilla tai 8,5 tunnin yöunilla 2 viikon ajaksi. Vähemmän nukkuneet polttivat rasvaa vain 0,6 kiloa kun taas toinen ryhmä poltti 1,4 kiloa ja lihasmassaa väheni myös ensimmäisellä ryhmällä enemmän, -2,4 kiloa, kun taas toisella ryhmällä 1,4 kiloa. Jos siis haluat optimoida tuloksesi, uneen kannattaa ehdottomasti panostaa!
3. Syömisen hankaluudet
Se mitä syömme, merkitsee paljon. Moni kuitenkin syö aivan liian vähän nopeiden tulosten toivossa, aineenvaihduntamme hidastuu ja homma menee vain entistä vaikeammaksi. Jos painomme jojoilee ja vaihdamme dieetistä toiseen, kroppamme menee ihan sekaisin ja kiloja kertyy kun siirrymme taas normaaliin. Saatamme kituuttaa viikolla pienillä kaloreilla ja sitten kun viikonloppu koittaa, syöminen karkaa käsistä. Hyvin energiapitoiset välipalat voivat olla myös syynä siihen, miksi paino ei tipu, vaikka tuntuu, ettemme söisi mitään. Muutoksia ruokavalioon kannattaa lähteä tekemään pari asiaa kerrallaan, jos tuntuu, että syömiset ovat ihan retuperällä. Kun ottaa 1-2 asiaa joita lähtee työstämään viikkotasolla, homma pysyy paremmin kasassa ja ei ole liikaa asioita muutettavana samanaikaisesti.
4. Mielemme ei ole mukana muutoksessa
Jotta voimme onnistua, on meidän myös päivitettävä omaa identiteettiämme ja rutiinejamme. Jos pyrimme vanhoilla tavoilla ja ajatuksillamme uuteen elämäämme, ei muutosta tule vaan olemme ensi vuonnakin samassa pisteessä kuin nyt. Jos valitsemme aina sohvan liikumisen sijasta, ei meistä voi tulla aktiivista. Jos samaistumme liikaa tunteisiimme ja ajatuksiimme, esimerkiksi jos ajattelemme olemme laiskoja ja aikaansaamattomia, alamme käyttäytymään niin ja muutosta ei tule. Jotta muutosta voi tapahtua, on jonkin arjessamme muututtava. Joka päivä ei voi syödä mitä sattuu, ja on hyvä tiedostaa, mikä on omalla kohdalla suurin haaste. Jos kuljemme päivästä toiseen autopilootilla, on meidän mahdotonta muuttaa tapojamme, jos emme edes havaitse niitä. Et ole yhtä kuin ajatuksesi ja tunteesi!
5. Painonpudotus liikunta edellä
Tämä aiheutti itselläni myös palautumisen ja unen kanssa ongelmia. Liikuin hulluna, montaa lajia yhtä aikaa, lähinnä vain aerobista liikuntaa, ja mietin mikä on kun ei paino tipu. Liikunta yksistään on huono laihduttaja, ja yleensä palautumisongelmat tulevat ensimmäisenä vastaan. Ja myös loukkaantumisriskit kasvavat. Jos menemme hampaat irvessä treenaamaan, kehomme ja mielemme stressaantuu, ja motivaatiokin laskee. Liikunnalla toki on monia muita terveyshyötyjä, joiden takia kannattaa kyllä liikkua, mutta laatu tässä korvaa määrän. Myös itselleen sopivan lajin löytäminen auttaa erittäin paljon pitämään liikuntamotivaatiota yllä ja liikkumaan säännöllisesti.
6. Ympäristö
Sosiaalinen ympäristö, tukiverkostomme on yksi tärkeimmistä asioista, joita tarvitsemme matkallemme. Hyvin usein, ympärillämme saattaa olla vain ihmisiä, jotka painavat meitä alaspäin ja eivät tue meitä. Tällöin on hyvä liittyä johonkin vertaistukiryhmään, jos lähipiiristämme ei tukea tule. Tarvitsemme myös tiettyjä resursseja ja kykyjä tehdä muutos. Jos olet kokeillut erilaisia dieettejä tuloksetta monta kertaa elämässäsi, kannattaa kokeilla jotain uutta lähestymistapaa ja hakea ympärilleen myös apua muutokseen.

Muutos on prosessi, anna sille aikaa!
Olen itsekin paininut hyvinvoinnin kanssa, ja tein sen virheen, että yritin tehdä muutosta syömällä erittäin vähän ja liikkumalla paljon. Viikonloppuna taas söin mitä sattuu ja myös alkoholi oli yksi suurimmista onnistumisen esteistä. Kituutin arkena ja nälkävelka kasvoi viikonloppua kohti, ja silloin ajattelin, että nyt olen ansainnut herkuttelun ja näin ollen, en ollut kalorivajeessa viikonlopun jäljiltä. Päivässä voi helpostikin tulla 4000-5000 kcal jos syö esim karkkia, ottaa siihen pizzaa ja vielä alkoholia. On hyvä tiedostaa, mitä syö ja kuinka energiatiheää ruoka on.
Ja monesti myös esimerkikiksi paistopisteellä olevat piirakat ja muut leivonnaiset sisältävät paljon rasvaa, hiilareita ja kaloreita, mutta eivät taas vie nälkää. Ajatus kannattaa siis suunnata siihen, MITÄ syöt. Ja painonpudotuksessakaan en suosittele ehdottomuutta ja kieltolistoja, vaan valintoja. Ja tietoa valintojen taakse. Aina ei tarvitse elää "optimaalisesti" ja herkuttelukin kuuluu elämään, mutta herkuilla ei kannata lähteä korvaamaan syömisiä saatikka lähteä kompensoimaan syömisiä liikunnalla. Tasapaino ja terve ruokasuhde on asioita, joita kohti kannattaa lähteä kulkemaan!