7 syytä, miksi haluttuja tuloksia ei  synny salilla

21.02.2022

Kuulostaako tutulta, käyt salilla/liikkumassa säännöllisesti, syöt mielestäsi terveellisesti ja kaiken pitäisi olla kunnossa,mutta silti haluttua kehitystä ei tule? Kunto ei kehity ja treeneissäkin motivaatio tuntuu laskevan. Ja painokin junnaa ja mitään ei tapahdu.  Mikä avuksi? 

Olen itsekin kompastunut näihin aikoinani, ja varmasti moni muukin! Panostamalla oikeisiin asioihin, huomaat, että haluttua kehitystä alkaakin tulla! Tsekkaa lista läpi ja katso löytyisikö sieltä sinun tilannettasi selittävää tekijää!


 1. Syöt liian vähän ja/tai treenaat liikaa.

Moni nainen menee tälläkin hetkellä 1200 kalorin tietämillä ja siihen kun lisätään paljon ryhmäliikuntaa ja juoksua yms niin varmasti alkaa tuntua mielenkin päällä. Moni ajattelee, että kehittyäkseem pitää käydä joka aamu aamulenkillä tyhjällä vatsalla ja asua salilla. Ei pidä! Kehittävä treeni on sellaista mistä myös palaudut. Ja jos syömme liian vähän, ei meillä todellakaan jää paukkuja kehittävään salitreeniin. Ja usein käy myös niin, että meille tulee nälkä jossain vaiheessa, esim viikonloppuna saatamme sitten syödä paljon herkkuja koko viikon edestä. Kun syöt tarpeeksi ja säännöllisesti, ei herkkuhimokaan  tule samalla tavalla. 

2. Treenistä puuttuu punainen lanka.

Mikä on tavoitteesi? Tukeeko treenit tavoitettasi? Treeniaika voi helposti mennä vain haahuiluun, jos ei itsekään tiedä mitä tänään tekisi ja missä focus. Keskittyminen treeneissä tärkeää, ettei aika mene vain kännykän selailuun.  Treenin jälkeen pitäisi tulla tunne, että "vitsit oli hyvä treeni! Haastoin hyvin itseäni!" Jos olo on enemmänkin " noh, tulipahan käytyä en nyt tiedä tuntuiko missään " ja treenit ovat aina keskiarvoa huonompia, on syytä laittaa focus treenin sisältöön ja tekemiseen. 

3. Et seuraa kehittymistäsi ja/ tai treenaat aina samalla tavalla. Sarjapainoja kannattaa kirjata  säännöllisesti ylös ja niiden kehitystä seurata. Yleinen virhe on mennä aina mutu tuntumalla treenaamaan, treenata aina samoilla liikkeillä ja samoilla painoilla.  Lihakset tottuvat nopeasti ja tällöin riittävää ärsykettä ei synny.  Nousujohteinen treeni vaatii myös treenipainojen nostoa ja hyvin moni treenaa liian keyvellä painolla. Jos esim tehdään 10-12 toistoa, moni tekee sellaisella painolla, että saakin sillä 20-30 toistoa. Tässäkin onneksi voi kehittyä ja siksi kirjaaminen auttaa paljon. Myös jaksottelu auttaa tuomaan nousujohteista treeniä missä volyymi kasvaa viikko viikolta. Yksi motivaation laskija on juurikin se, että treenaamme aina samalla tavalla ja emme tiedä mitä olemme tekemässä. 

4. Peruskuntoon ei ole panostettu. Jos halumme treenata salilla kovaa ja kehittävästi, tarvitsemme myös riittävää peruskuntoa, että happi kulkee kehossa ja pystymme treenaamasn painojekin noustessa ylöspäin. Usein tilanne onkin se, että lihakset jaksaisivat, mutta kunto loppuu. Siksi jokainen hyötyy myös aerobisesta harjoittelusta! Peruskestävyysharjoittelu luo pohjan myös kestävyysharjoitteulle ja hyvälle kunnolle. Voimaharjoittelun ja aerobisen harjoittelun yhdistelmällä saat parhaimmat tulokset ja hyödyt! Monipuolisuus auttaa myös palautumaan paremmin.

5. Epäonnistumisen pelko ja/tai itseluottamuksen puute. "En varmasti saa noita ylös! " On hyvin yleistä, että emme luota itsemme aloittaessa treeniä. Emme tiedä mihin kaikkeen oikeasti pystymmekään!  Tämä ajatus usein on itseään toteuttava ennuste, eli lähdemme alisuoriutumaan. Luovutamme, ennen kuin olemme edes kunnolla yrittäneet. Toinen kehityksen stoppaaja on epäonnistumisten välttely. Emme usko kykyihimme tai emme halua epäonnistua, joten jäämme treenaamaan mukavuusalueelle emmekä uskalla haastaa ja puskea itseämme eteenpäin. Tätä onneksi voi myös harjoitella, että mielemme on tukemassa treeneissä onnistumista! Liika täydellisyyden tavoittelu ja "treenitekniikoiden hinkkaaminen" liian pienillä painoilla viikosta toiseen usein myös ovat kehityksen stoppaajia. Jos olet epävarma, kannattaa kysyä oman salin ammattilaisilta apuja :) 

Mutta ei huolta, ajatukset eivät ole vääriä, on normaalia, että havaitsemme enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Mieltäkin voi onneksi treenata ja salitreeni on tähän myös oiva keino!

6. Treenaat aina liian kovaa tai liian epäsäännöllisesti Superkompensaatiota ei  synny, jos esim treenaamme hyvin epäsäännöllisesti. Kunto ehtii laskemaan samaan lähtötasoon kun edellisellä kerralla, jos ärsykettä ei tule tarpeeksi usein. Kehittyäksesi sinun on jaksettava treenata kovaakin esim raskailla viikoilla, vaikka se tuntuisikin raskaalta. On myös tärkeää, että tätä seuraa kevyt viikko, jonka aikana palaudumme. Vaikka treenimme olisivat optimaalisia, suorituskykymme voi laskea, jos syömme & nukumme huonosti ja meillä on paljon stressiä. Kokonaisuus siis tärkeää. Myös jos treenaamme liian usein ja liian kovaa (aina failureen) ärsyke tulee liian äkkiä edellisestä treenistä  ja syntyy ylirasitustila. Tällöin tulee yleensä muitakin oireita, treenitehot laskevat ja harjoituspainot eivät nouse ja yöunet voivat häiriintyä, kun keho käy kierroksilla koko ajan. Yleensä myös mieliala synkkenee ja pinna palaa helpommin.

7. Panostaminen lisäravinteisiin ja epäolennaisiin asioihin

Et tarvitse purkki tolkulla lisäravinteita kehittyäksesi. Jos kehitystä ei tule, syyt löytyvät aivan varmasti muualta kuin lisäravinteista. Toki on pari lisäravinnetta, joita suosittelen asiakkaillenikin, mutta ne eivät todellakaan ole ensimmäinen asia, vaan enemmänkin lisä. Kaikki kehittävät treeni ja tulokset lähtevät perusasioihin panostamalla. Perustekeminen salilla tulisi olla ensin kunnossa ja myös ruokapuolella. Näistä yleensä löytyy syyt, jos kehitystä ei ole tullut. Ikinä se ei ole ollut lisäravinteet. Sinun ei tarvitse siis matkia suosituimpia trendi saliliikkeitä onnistuaksesi. Perusliikkeet ensin kuntoon ja yllä oleviin asioihin panostus niin aivan varmasti huomaat kehittyväsi! :) 


Löytyikö listalta jokin kohta, johon voisit lähteä panostamaan? :) Ja jos useampi kolahti, ei hätää, lähde liikkeelle yksi asia kerrallaan :) Säännöllisyys kaikessa tärkeää ja myös se miten noita lähtee konkreettisesti työstämään :) Kaikki tieto on meillä käsissämme, ja jos vain pelkkä tieto riittäisi, olisimme kaikki hyvässä kunnossa ja miljönäärejä. Tiedon lisäksi tarvitsemme konkreettisia steppejä ja käytäntöä, jolla teemme muutoksen. Se mikä on kaverisi toimivin käytäntö voi olla ihan toinen sinulla. 

Jos kaipaat apuja suunnitelmasi tekemisessä ja käytäntöön laittamisen kanssa,  varaa aika veloituksettomaan konsultaatioon niin katsotaan miten voisit lähteä liikkeelle! Tapaamisen aikana kartoitamme tilanteesi ja sen, miten saisit tuloksia. Tapaaminen ei sido sinua mihikään ja on sinulle maksuton.