Kohti hyvää ja eheää minää- Marjaanan tarina

22.02.2021

Aloitin Katin valmennuksessa reilu vuosi sitten kesällä. Tavoite oli alusta saakka hyvinvoinnin ja hyvänolon lisääminen, mutta myös ulkoiset asiat. Jossain vaiheessa tuli esille, että olin ylikuormittunut (tai alipalautunut). Nukuin vain muutaman tunnin yössä ja keho ei pystynyt esimerkiksi ottamaan vastaan minkäänlaista fyysistä treeniä. Myös rentoutus- ja mindfulness -harjoitukset näkyivät minulle tehdyssä firstbeat-mittauksissa stressaavina. Kehossa oli jatkuva "taistele tai pakene" -vaihe päällä, jota kova treeni vain pahensi. Jossain vaiheessa Kati ehdotti muutamaa psyykkistä valmennuskertaa. Suostuin, vaikka jostain syystä se arveluttikin aluksi.

Psyykkisen valmennuksen keskusteluissa kävimme läpi mm. omia arvojani sekä niitä tekijöitä, jotka mahdollisesti ovat hyvinvointini tiellä ja miksi. Sekä miten hidas eteneminen olisi ainoa vaihtoehto palautumattomalle keholleni ja myös siitä syystä tuloksia ei ole kovin nopeasti odotettavissa. Hyvin nopeasti, jo ensimmäisellä kerralla, tuli ilmi asioita, jotka ovat olleet pitkään, ehkä jo vuosia, elämäntapamuutosyritysten ja hyvinvoinnin esteenä. Yhtenä suurimpana negatiivinen itsepuhelu ja itsemyötätunnon puute. Myös pitkään jatkuneet polvikivut ja niiden vaikutus omaan mielialaan, tunteisiin ja jopa sosiaalisiin suhteisiin. En ollut itse osannut aiemmin ajatella näiden asioiden olevan niin vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässäni ja vaikuttavan kaikkeen tekemisiini.


Psyykkinen valmennus avasi minulle aivan uudenlaisen suhtautumisen itseeni. Keskustelujen myötä viimeistään tajusin, että ihminen todella on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Jos yksi, tai useampi, osa-alue voi huonosti ja siinä on ongelmia, muutkin osat kärsivät. Esimerkiksi: kun nukun huonosti, mielialakin on usein alhaalla ja huono. Jos minulla on kovia kipuja, vaikuttavat ne nukkumiseen ja sitä kautta myös mielialaan. Ja nämä yhdessä voivat vaikuttaa myös siihen, millainen olen toisten ihmisten seurassa. Saatan esimerkiksi jättää tekemättä jotain jota "normaalisti" tekisin, jos en voi fyysisesti tai psyykkisesti kovin hyvin.
Psyykkinen valmennus ei ole terapiaa ja sen tarkoitus ei ole hoitaa tai parantaa ihmistä ja mieltä. Mutta minä sain psyykkisestä valmennuksesta kimmokkeen alkaa hoitamaan mieltäni enemmän. Tietenkään pitkään jatkuneet ongelmat mielen kanssa eivät ratkea muutamalla kerralla, mutta valmennuksen myötä ymmärsin hakea lisää apua itselleni ja myös alkaa tietoisesti itse hoitamaan mieltäni. Ymmärsin valmennuksessa psyykkisten asioiden merkityksen ja uskallan nyt jopa väittää psyyken olevan kaikkein tärkein hyvinvoinnin osa-alue. Jos mieli ei voi hyvin, ei mikään muukaan oikein toimi. Mielellä on suuri vaikutus myös treeneihin, mm. sitä kautta, millä tavalla puhut itsellesi: kehutko ja kannustatko, lohdutatko ja tsemppaat vai piiskaatko, arvosteletko ja aliarvioitko itseäsi.
Mielestäni psyykkisen valmennuksen idea on juuri herätellä löytämään ja kohtaamaan oman elämän ja hyvinvoinnin mahdolliset esteet tai hidasteet. Uskon, että jokainen hyötyy psyykkisestä valmennuksesta. Vaikka ns. voitkin hyvin eikä sinulla ole mitään suurta traumaa, joka haittaisi hyvinvointiasi joka päiväisessä elämässä, meillä jokaisella on välillä huonoja päiviä ja jaksoja. Helposti lähdemme myös suorittamaan hyvinvointiamme, puskemme itseämme eteenpäin, asetamme koko ajan uusia ja korkeampia tavoitteita emmekä ole ehkä koskaan itseemme tyytyväisiä. Petymme kun emme välttämättä onnistu tavoitteissamme.
Tai mietitkö ikinä, miksi sinä treenaat 2, 3 tai 5 kertaa viikossa? Mitä tavoittelet treenillä ja vaikka tiukalla ruokavaliolla? Onko ne välttämättömiä hyvinvointisi edistämiseksi, vai voisitkos mahdollisesti tehdä vähemmän ja silti voida paremmin? Nautitko elämästäsi ja arjestasi? Osaatko olla kiitollinen pienistä asioista ja askelista? Voisitko lakata suorittamasta ja asettamasta itsellesi koko ajan uusia ja korkeampia tavoitteita? Voisitko jossain kohtaa todeta, että nyt on hyvä näin. Voisitko olla tyytyväinen itseesi ja siihen mitä teet juuri nyt hyvinvointisi eteen?
Minä sain psyykkisen valmennuksen avulla kimmokkeen miettiä näitä kysymyksiä ja nyt ne ovat osa myös "tavallista" valmennusta. Mietimme näitä välillä yhdessä ja ne kulkevat treenien lomassa osana luontevasti, silloin kun tarve on.
Yksi konkreettinen tapahtuma on mainittava psyykkisen valmennuksen tuloksena. Vielä vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että osallistun jonkinlaisiin julkisiin kuvauksiin. Saati liikuntayrityksen mainoskuviin! Enhän halunnut ennen minua kuvattavan ollenkaan edes kotikameralla. Psyykkisen valmennuksen oivallusten ja ehkä jonkinlaisen itseni kannustamisen myötä mietin 2 minuuttia (no, totuuden nimissä ehkä yhden päivän) ja suostuin ystäväni ehdottamiin kuvauksiin. Se tuntui aluksi kamalalta, nololta ja ahdistavaltakin. Kädet hikosivat ja sydän pamppaili: minä näytän varmasti kamalalta kuvissa ja pilaan koko mainoksen, ajattelin. Mutta sitten hengitin hetken syvään ja ajattelin, että selviän tästä, en kuole tähän ja pahimmillaankin lopputulos on oltava ok, kun ammattikuvaaja on asialla. Nyt olen superonnellinen, että suostuin ja lähdin mukaan! Tästä kuvasta on tullut yksi lempikuvani, voimakuvani, joka saa minut hymyilemään huonoinakin päivinä. Tässä ollaan matkalla kohti hyvää ja eheää minää