Mealpreppaus?

26.02.2021

Mitä on mealpreppaus? Voisinko minä hyötyä siitä vai onko tämä vain tavoitteellisten urheilijoiden juttu? Jos olet kiireinen ja et halua viettää keittiössä joka päivä aikaa, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä!

Viikko sitten asiakkaani pyysi apuani, hän haluaisi syömisestä ja ruuan laitosta helpompaa kiireellisen elämän keskelle. Lyötiin päivä lukkoon ja sovittiin, että tulisin perjantaina hänen luokseen, kävisimme kaupassa ja tekisimme viikon ruuat yhdessä valmiiksi! Kätevää! Myös terveellistä ruokaa voi syödä liikaa, esimerkiksi pähkinät, jotka ovat terveellisiä ja hyvän rasvan lähde voi tulla naposteltua liikaa. Sen takia on ihan hyvä keino laittaa esimerkiksi välipalan pähkinät erillisiin pusseihin tai rasioihin.

Monelle tuttu tilanne, tulet kotiin pitkän päivän jälkeen kiljuvassa nälässä, eikä kaapista löydy mitään järkevää ja ruuanlaittoon ei riitä energiaa. Sitten sitä napsii vähän sieltä sun täältä esim leipää ja leikkeleitä ja ruokahalu meneekin. Tai pahimmassa tapauksessa meneekin herkkukätkön luokse ja täyttää mahaansa herkuilla. Myös aamupala saattaa jäädä välistä, kun ei kaapista löydy mitään järkevää ja hyvinvointia tukevaa ruokaa. Jos nyt käyt jääkaapilla, onko sinun mahdollista koota itsellesi esimerkiksi terveellinen iltapala tai aamupala? Jos ei, ensimmäinen osoitteesi on kauppa! Näin ei tarvitse aamulla juosta kauppaan tai lähteä tyhjällä vatsalla töihin. Hyvin usealla, ketkä joko syövät liian vähän aamulla tai skippaavat aamupalan kokonaan, tulee ongelmia iltasyömisen kanssa ja "mopo karkaa käsistä".

Mealpreppaus sopii erittäin hyvin kiireelliselle, mitä kiireisempi arki, sitä enemmän hyötyjä saa ruokien valmiiksi tekemisestä. Säästät myös samalla rahaa, kun ei tule ruokahävikkiä ja et käy syömässä joka päivä ulkona. Samalla saa tehtyä itselle lemppariruokia ja myös varmistettua, että syö monipuolisesti, värikkäästi ja tarpeeksi. Mealpreppaus on nähty vain fitnessurheilijoiden hommana, mutta siitä hyötyvät ihan kaikki! Itse en ainakaan viihdy keittiössä joka päivä, eikä olisi aikakaan valmistaa ruokia joka päivä. Melpreppauksen ansiosta syöt myös terveellisemmin ja varmistat myös monipuolisuuden.

Osa tykkää prepata koko viikon ruuat kerralla, tai kolme päivää. Osa taas eri raaka-aine "komponentteja" esim pilkkoa kasviksia valmiiksi, pussittaa kaurahiutaleita, cashewpähkinöitä, keitetään valmiiksi bataattia, riisiä tai kvinoaa ja paistetaan proteiinit valmiiksi.

Mealpreppaus tuo arkeesi paljon apuja, varsinkin jos kamppailet seuraavien asioiden kanssa:

1. Arkesi on kiireellistä etkä ehdi kokkailemaan ravitsevaa ruokaa arkena

2. Et ehdi syömään päivän aikana tarpeeksi

3. Tulet aina kotiin nälkäisenä töistä tai harrastuksista

4. Sinulla menee paljon rahaa ulkona syömiseen

5. Sorrut usein syömään hyvin yksipuolisesti ja epäterveellisesti. Haluaisit syödä terveellisemmin ja säännöllisemminMiten lähteä siis liikkeelle?

1. Suunnittele kalenteriisi suunnittelupäivä

Tärkeää löytää ensin rako suunnitelulle. Millaisia ruokia valmistat? Keittoruokia? Pataruokia? Pannulla ja uunissa? Välipaloja? Suunnittele kuinka monta ateriaa syöt kotona. Jos olet vasta aloittamassa, voit hyvin kokeilla valmistaa vaikka parin päivän ruuat valmiiksi alkuun. Kun olet suunnitellut ruokasi, suunnittele myös päivä milloin sinulla olisi aikaa kokkailla. Sunnuntai on aika hyvä päivä tähän! Kauppareissun voi hoitaa joko samana päivänä tai eri päivänä.

2. Kirjoita kauppalista ja lähde ostoksille!

Kauppareissulta voi samalla oppia paljon uutta. Itse käyn paljon asiakkaitteni kanssa kauppareissulla, koska sieltä voi tulla hyviä ahaa elämyksiä, kun yhdessä käännellään purkkeja ympäriinsä ja katsellaan ravintosisältöä. Mitkä olisivat hyviä vaihtoehtoja omaan arkeen? Olisiko tämä parempi vaihtoehto kuin tuo? Usein kaupassa menemme samoja reittejä, ostamme samoja ostoksia, menemme ns. rutiinilla kaupan läpi.

3. 1, 2, 3... PREPPAA!

Mealpreppaus alkakoon! Laita omaa lempparimusaa soimaan, ja anna mennä! Päätä mistä aloitat, lihoista? Käytä aikasi hyvin, sillä aikaa kun uunijuurekset ovat uunissa, voit keittää esimerkiksi riisiä ja pilkkoa kasviksia. Smoothiemarjatkin voi laittaa minigrip pusseihin ja pakastimeen sillä aikaa. Samalla kun tyrkkäät kasvikiset uuniin voit laittaa myös esimerkiksi härkismakaroonilaatikon uuniin.

4. Bon apetit!

Valmista tuli! Nyt voit säilöä ruuat esimerkiksi kippoihin, minigrip pusseihin. Lasiset ja keraamiset rasiat ovat parempia, mutta jos et omista, ei panikkia, älä anna sen olla preppauksen esteenä :) Pääasia että aloitat! Muovirasioita ei kannata terveydellisistä syistä lämmittää mikrossa,(elleivät ole tarkoitettu nimenomaan mikroastioiksi) voit esimerkiksi ottaa ne mukaan ja sitten kipata lautaselle ja syödä siitä. Osa ruuista kannattaa pakastaa osan voi taas jättää jääkaappiin, riippuu miten paljon preppasit kerralla. Sitten voit ottaa hienon kuvan aikaansaannoksistasi ja tägätä esimerkiksi minut instagrammissa @katilytsy niin näen mitä olet saanut aikaiseksi! Ongelmat ovat ratkaistu ja voit ottaa rennosti :)

Asiakkaani Ildikon palaute mealpreppauksesta :

" Pyysin terveelliseen ja säännölliseen syömiseen apua mun personal traineriltä ja sain jälleen erinomaista palvelua. Hän suunnitteli kaikki ateriat, tuli kanssani kauppaan ja sitten vielä kotiin kokkaamaan ja paketoimaan ruoat. Nyt pyörii arki myös syömisen osalta sujuvasti Kiitos Kati Lytsy elämäni helpottui ! "

Eikun siis kokeilemaan! :) Jos itse kaipaat apuja terveellisemmän elämäntavan kanssa, laita viestiä pt.lytsy@gmail.com ja katsotaan miten voin olla avuksi! :)