"Miksi tuo läski ei liiku?"

15.05.2023

Tälläisen viestin saaminen omalla elämäntapamuutosmatkalla ei ollut kovin mieltä ylentävää. Varsinkin , kun olen aina liikkunut paljon ja tykännyt liikunnasta hirveästi pienestä pitäen. 2009 tämä ei vain näkynyt ulospäin, mutta silti, sanat tuntuivat todella pahalta.  "Kyllä huomaa, että tuo tykkää syödä". 

Olen joutunut kuulemaan painostani ihan ala-asteelta saakka. "Ihan maa tärähti kun Kati kaatui. "

"Kyllä huomaa kumpi on ohukainen ja kumpi paksukainen". Kiusaaminen loppui yläasteella painon puolesta, mutta jatkui taas ylläolevin kommentein lukion jälkeen, kun mukaan tuli alkoholi ja paino taas nousi. Kommentit jäivät takaraivoon kummittelemaan ja siksi vähensin myös syömistä hyvin radikaalisti. Jätin hiilihydraatit ja kokeilin kaikenlaista ruokailun saralla. Olo oli aika epätoivoinen ja tilannetta ei helpottanut alkoholin runsas käyttö, koska aloitin maanantaisin aina uudestaan. Uudella dieetillä, mutta samalla mindsetillä. "Nyt on ihan pakko onnistua!! Nyt lähtee läskit!" Paino jojoili ja olo oli hyvin väsynyt. Tällöin en todellakaan ollut aamuihminen, koska uni oli niin retuperällä kun vain voi olla. 

Tällöin hyvin konrkeettisesti ymmärsin myös, että liikunta on yksinään huono painonpudottaja ja lähdinkin panostamaan enemmän ruoka- ja unipuoleen. Ja kun kouluttauduin liikunnanohjaajaksi sain salikärpäsen pureman ja salitreeni vei mukanaan, koska vihdoin aloin ymmärtämään, mitä siellä kannattaa tehdä! Ennen tätä olin vain käynyt satunnaisesti "pyörimässä" salilla tehden jotain kiertoharjoittelua enkä tiennyt mitä kannattaa tehdä, millaisilla painoilla ja kaikki kehittävän salitreenin perusteet loistivat poissaolollaan. 

You have it in you!

Kokeiltuani kaikenlaista, ainoa keino oli pysähtyä. Pysähtyä miettimään, että tuoko tämän hetkiset asiat pysyviä muutoksia? Toimiiko käyttämäni menetelmät? Ja vastaus oli, EI. Miksi lyödä päätä seinään keinoilla, jotka vain lisäävät pahoinvointia ja eivät tuo tuloksia? Emme pääse uuteen elämäntapaan käsiksi vanhoilla tavoilla ja vanhoilla ajatuksilla, joten tässä kohtaa piti tehdä muutosta myös mindsetissä. Millaiseksi ihmiseksi haluan tulla? Salitreeni auttoi tässä paljon, koska liikunta ei enää pyörinyt pelkän painon ympärillä, koin olevani vahva ja painojen lisäämisen näkeminen oli äärettömän palkitsevaa. En ole ikinä haaveillut mallinvartalosta, vaan olen aina halunnut olla urheilullinen ja vahva. Ja nyt aloin tuntemaan sitä myös. Jätin alkoholin läträämistä vähemmälle, näin pystyin panostamaan myös uneen ja ravintoon. Huomasin miten paljon alkoholi sotki onnistumistani (jo 2 annosta vaikuttaa unen rakeenteeseen ja sen palauttavuuteen.) 

Aloin seuraamaan mitä laitoin suuhuni, lisäsin proteiinia aterioille, vaihdoin hiilihydraatit täysjyväisempiin ja kuitupitoisempiin vaihtoehtoihin, kovien rasvojen sijasta aloin ottamaan mukaan pehmeitä rasvoja (myös minulla oli rasvakammo, ja ajattelin, että lihon entisestään, jos syön rasvoja. Kuinka väärässä olinkaan!) Ja aloin juomaan myös enemmän vettä. Kavisten määrä kasvoi myös hurjasti. Tein itse ruokani, koska näin pystyin varmistamaan sen, että piilorasvaa ja sokeria ei tule aterioille. Kylläisyys oli myös paljon parempi ja treenit alkoivat kehittää, kun sain samalla unirytmin kuntoon. Minulla oli siis ollut jo kaikki onnistuakseni, olin vain keskittynyt vääriin asioihin. Seurasin kehittymistäni salilla ja onnistumiset lisäsivät myös motivaatiotani. 


Valmennuksessani minulle on äärimmäisen tärkeää se, että liikunta- ja ruokasuhde ei lähde vääristymään. Eli emme lähde ruokailun jälkeen "sulattelemaan kinkkuja" tai lisäämään liikuntaa sen takia kun herkuteltiin.Tai miettiä mikä liikunta polttaa eniten kaloreita tai mikä on "tehokkainta". Liikunta on ihan mieletön voimavara esim mielelle ja omalle hyvinvoinnille, siksi liikunta kannattaa jättää ns. rauhaan ja jos on painonpudotus tavoitteita, keskittyä eniten ruoka ja unipuoleen. Ja hakea liikunnasta ihan muita hyötyjä! 

Kaikki lähtee itsesi tuntemisesta. 

Näemme yleensä toisistamme vain huipputulokset. "Helppohan tuon on sanoa.." Emme näe kaikkea sitä työtä, niitä haasteita ja ongelmia, mitä ennen onnistumista on joutunut kohtaamaan. Tämä kuvio löytyy Tossavaisen ja Peltosen kirjasta Psyykkinen valmennus (2020), ja kuvastaa erittäin hyvin sitä, mikä on talon ja huipputulosten perustana- MINÄ. Kuka olen? Mitä haluan? Miksi haluan? Jos emme tunne itseämme, miten voimme tietää, mitä oikeasti haluamme? Pysyvä muutos lähtee siis itsensä tuntemisesta. Siksi valmennuksissani asiakkaat täyttävät joka viikko viikkoraporttia, jossa he pohtivat mennyttä viikkoa, mikä onnistui ja mihin pitää keskittyä enemmän. Miten konkreettisesti pääsen eteenpäin? Itsereflektointi auttaa meitä huomaamaan hyvän ja pääsemään eteenpäin. Koska pahinta mitä voi tehdä, on luovuttaa!

Onnistuminen on parhain keino lisätä motivaatiota.
Onnistuminen on parhain keino lisätä motivaatiota.

Se mihin keskityt, lisääntyy elämässäsi.

Jos keskitymme muutoksessa vain negatiivisiin, itseämme lyttääviin asioihin, ei ihme, jos emme halua jatkaa muutosta. Jos emme itse usko muutoksen olevan mahdollinen kohdallamme, miksi edes yrittäisimme? Siksi numero yksi on se, että SINÄ uskot muutoksen olevan mahdollinen!!  Myös vanhat ajatukset ja tunteet pitävät vanhaa käyttäytymistämme yllä. jos haluamme siihen muutosta, on meidän ajateltava eri tavalla. Teemme joka päivä tuhansia päätöksiä ja valintoja, siksi itseltään kannattaa kysyä:

 Peurustuuko valintani rajoittaviin uskomuksiini itsestäni tai kyvyistäni? Esimerkiksi liikunnan välttäminen, huonojen ruokavalintojen tekeminen ("en onnistui kuitenkaan") 

Kysy itseltäsi nämä samat kysymykset, jotka kysyin myös itseltäni: 

1. Mitä haluan, mikä on tavoitteeni ja MIKSI`? Kysy itseltäsi x5 miksi haluat muutosta. 

2. Mitä TÄNÄÄN voin tehdä muutokseni eteen? 

3. Tarvitsenko apua muutoksessani? Mitä tietoja ja taitoja tarvitsen onnistuakseni? Kuka voi auttaa muutoksessani? 

4. Mitkä asiat eivät enää palvele minua? Mitkä asiat lisäävät mielipahaani ja rajoittavat minua? Mistä minun tulee päästää irti onnistuakseni? 

5.  Onko ympäristöni muutostani tukevaa vai hankaloittavaa? Tukeeko oma kotini muutosta (esim. jääkaappi)


Tänään sinun siis kannattaa miettiä valintojasi tehdessä (tv, ruokailu, treenille meno/skippaaminen, työmatka liikunta, myöhään sänkyyn meneminen, kofeiini..) 

... Viekö tämä päätös minua kohti muutosta vai pitääkö se minua kiinni vanhassa? 


Älä anna kenekään tai minkään seistä unelmasi edessä! Ihmiset tulevat aina puhumaan, aina löytyy ihmisiä, ketkä eivät pidä sinusta, kenelle olet liikaa tai liian vähän, mutta sinun EI tarvitse miellyttää kaikkia! Valitse oikeat ihmiset ympärillesi, usko itseesi ja anna mennä! Hyvinvoinnin ei tulisi olla yksi suoritus muiden joukossa, vaan avain unelmien elämäsi mahdollistamiseen!


Vinkkejä omalle muutosmatkallesi?

Tarvitseko apua oman hyvinvointiprojektisi kanssa? Varaa aika veloituksettomaan konsulaatioon, jossa kartoitamme tämän hetkisen tilanteesi ja käymme konkreettiset askelmerkit joiden avulla pääset tavoitteeseesi! Konsultaatio ei velvoita sinua mihinkään.