Mistä lisää motivaatiota?

16.08.2023

Mitä motivaatio edes on?


Miten muilla tuntuu olevan motivaatiota vaikka muille jakaa, mutta itsellä ei? Miksen saa itseäni niskasta kiinni, vaikka haluaisin?

Motivaatio on energiaa, joka auttaa sinua saavuttamaan itsellesi tärkeät tavoitteet. Jotta onnistumme saavuttamaan tavoitteemme, tarvitsemme siihen energiaa, konkreettista tekemistä ja keskittymistä asioihin, joita parhaillaan teemme. Jollemme keskity, emme pysty viemään asioita loppuun, tällöin emme onnistu ja motivaatio alkaa vähentyä. Mitä onnistumiseen tarvitaan? –> valintoja, motivaatiota, itsekuria, tahdonvoimaa ja intohimoa- kaikkia sopivassa suhteessa, pelkästään yhteen nojaaminen ei riitä ylläpitämään tavoitetta. Selkeys auttaa meitä keskittymään ja suuntaamaan focuksemme. Mitä teet tänään? Mihin keskityt, jotta onnistut? Mihin olet valmis keskittymään? 

Usein kuitenkin ajattelemme, että ilman motivaatiota, ei ole mitään. Emme voi onnistua tavoitteissamme tai liikuntaharrastuksen aloittamisessa, jos meillä ei ole tätä maagista motivaatiota. Pelkkä halu tai motivaatio ei kuitenkaan yksinään takaa vielä mitään, vaan vielä tärkeämpää on itse tekeminen. Toki meidän on helpompi lähteä liikkeelle, jos meillä on motivaatiota, mutta pelkkä motivaatio ei vielä takaa mitään. Motivaatio auttaa meitä toiminnan ja tavoitteiden suunnittelussa, mutta tulosten saavuttaiseksi tarvitaan tekemistä ja asioiden toimeenpanemista. 

Pystymme kuitenkin itse vaikuttamaan motivaatioon, sisäiseen tilaamme. Se miten puhumme asioista (onko jokin asia vaikea vai helppo) , millaisia mielikuvia meillä on asiasta, mitä tunteita, ajatuksia asia saa aikaan tai millaisia kehollisia tuntemuksia. Voimme esimerkiksi lempimusiikin kuuntelulla lisätä hyvää fiilistämme, lisätä kehon vireys- ja valmiustilaa ja ajatuksissamme lähteä tekemään ihan tosi hyvä treeni. Innostaa itseämme sisäisesti. Mielikuvilla luoda onnistunut treeni, jonka jälkeen ollaan ihan voittajia!

Mikä on sinun motivaatiosi suunta?

Motivaatiolla on aina suunta ja myös tehokkuus. Motivaatio on energiaa, sen teho vaihtelee, toisinaan olemme innostuneita ja toisinaan taas emme jaksaisi millään lähteä liikkeelle. Motivaation ja innostuksen erottaa keskenään siitä, että motivaatiolla on aina suunta/kohde. Jos sinulla siis ei ole motivaatiota, se voi tarkoittaa myös suunnan puutetta. Et tiedä mikä sinua motivoisi. Kun löytää itselleen tärkeän syyn, syyn nousta sohvalta ylös, liikkeelle lähdetään vaikkei kiinnostaisikaan. Koska jos asia ei ole meille tärkeä, miksi ponnistelisimme? Aivot kuitenkin hakeutuu poispäin kivusta ja kohti mielihyvää. Siksi itse valituilla tavoitteilla on äärettömän suuri voima. Ja itsellänikin on paljon hetkiä, jolloin motivaatio ei ole todellakaan huipussaan, ja mieli alkaa heti tuottaa ajatuksia "väsyttää.. entä jos menet vasta huomenna? " "Työjuttuja olisi vielä tekemättä.." "Tiskit pitäisi hoitaa.." Mutta sinä loppujen lopuksi päätät mihin aijot energiasi suunnata ja mitä teet tai jätät tekemättä. Ei mielesi. 


Mikä on siis sinun miksi? Mikä on sinulle tärkeää, mitä haluaisit saavuttaa esimerkiksi liikunnan ja hyvinvoinnin saralla? Voimme motivoitua hyvin eri syistä, toiselle ne voivat olla ulkoisia, toiselle taas terveydellisiä jne. Mitä ikinä ne olivatkaat, tärkeintä on ymmärtää se, että voimme itse vaikuttaa siihen, miten sisäisesti motivoidumme tekemään sitä, mitä olemme tekemässä tai mitä haluaisimme tehdä. Kun motivaatio on sisäistä, eli lähtee meistä itsestämme, koemme asian meille itselle tärkeänä, eli palkinnot, rangaistukset tai toisten arvostus tms vaikuta siihen. Miksi, mitä, miten?

Kun tiedät mitä haluat, mikä on sinulle tärkeää, on hyvä seuraavaksi miettiä mitä ja miten pääset lähemmäs tavoitteitasi. Mitä hyvinvointi ja terveys tarkoittaa sinulle? Mitä haluat vaalia? Ja mikä tärkeintä MITEN viet niitä asioita eteenpäin. "Liikun x2 kertaa tällä viikolla" on paljon epämääräisempi kuin "Tiistaina klo 8 menen aamulenkille ja torstaina klo 17 kuntosalille". Tiedät heti mihin kiinnität huomiota, eli voit valmistautua ja maanantai iltana niin, että laitat lenkkeilykamat valmiiksi ja torstai aamuna otat salikamat mukaan työpaikalle. 

Mitkä asiat heikentävät motivaatiota?

On myös asioita, jotka heikentävät motivaatiotamme. Jokainen meistä kohtaa elämässään haasteita ja motivaatio ja tavoitteisiin pyrkiminen ei enää niin kiinnostakaan. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä on voimavarat. Motivaatio on energiaa, eli meidän on hyvin vaikea motivoitua yltämään parhaimpaamme, jos olemme väsyneitä ja kuormittuneita. Motivaatio tarvitsee siis sekä henkisiä että fyysisiä resursseja. Joten ensimmäisenä kannattaa tsekata miten nukkuu. Univaje on nimittäin varma keino heikentää omaa motivaatiota. Siksi yleensä aina aloitamme asiakkaan kanssa unesta ja sen laadun parantamisesta, jotta saamme hyvät edellystykset onnistumiseen ja keskittymiseen. 

Omien tarpeiden laiminlyönti. Jos paahdamme töitä 24/7, olemme rättiväsyneitä, syömme kelvotonta ravintoa, emme liiku vaan istumme koko päivän sisällä, emme tapaa kavereitamme, emme voi hyvin. Kun voimme huonosti, haluamme tietysti nopeaa helpotusta oloomme ja helposti tällöin kurotamme kohti mukavuutta ja nopeita palkintoja, alkoholia, heikkolaatuista ravintoa ja emme piittaa tavoitteistamme. Jos kuljemme halujemme mukaan, emmekä tarpeidemme, huomaamme pian, että emme voi hyvin, arki emnee vain selviytymiseen ja jatkuvien pikavoittojen tavoittelua.  Mielemme alkaa haluamaan  nopeita tuloksia, palkintoja, mielihyvää, asioita, joissa ei tarvitse ponnistella. Kevyempiä vastuksia, vaikka tarvitsisimme vahvemmat lihakset. 

Huono fyysinen kunto

Kun meillä on hyvä fyysinen kunto, asetamme itsellemme myös korkeampia tavoitteita ja motivoidumme paremmin tekemään niiden teen töitä. Motivaatio vaatii myös fyysistä energiaa, siksi motivaation näkökulmasta on tärkeää pitää huoli omista energiatasoista ja kunnosta. Kun kuntomme on parempi, kestämme myös paremmin stressiä ja vastoinkäymisiä. 


Uskomukset

Uskomukset ovat yksi isoimmista tekijöistä, joka vaikuttaa motivaatioon. Jos olemme kuulleet ystävämme sanovan meille, että hulavanne on auttanut häntä laihduttamaan -5kg, saatamme uskoa tätä ja näin itsekin hankkia itsellemme hulavanteen, vaikka hulavanteella ei olisi mitään tekemistä painonpudotuksen kanssa. Tai se, mitä pidämme terveellisenä ruoka tai mitä emme. Ukosmukset, että iltasyöminen lihottaa tai kuntosalitreeni tekee sinusta miehekkään voi siis olla hyvinkin iso motivaation laskija. Tai jos koet että olet epäonnistuja tai tulet aina epäonnistumaan elämäntapamuutoksessasi, miten todennäköisesti lähdet yrittämään muutosta? Tälläisessä tilanteessa luovutamme ennen kuin pääsimme edes kunnolla vauhtiin. Siksi omia ajatuksiaan ja uskomuksiaan kannattaa myös haastaa, onko todella näin? Miksi ajattelen näin? Keneltä olen ostanut tämän ajatuksen?


Itseluottamuksen ja rohkeuden puute

Jos emme usko kykyihimme, emme lähde ponnistelemaan ja näemme heti mielessämme ei-toivotun lopputuloksen, sen takia on äärimmäisen tärkeää, että uskoo omiin kykyihinsä onnistua. Pienet onnistumiset auttavat keräämään motivaatiota, siksi tavoitteen jakaminen pienempiin askeleisiin auttaa tässä. Kun huomaat, että vitsi tänään kävelin 30 minuuttia, lisää se pystyvyyden kokemustasi. 


Stressi

Pitkäaikainen stressi syö resurssejamme eli voimavaroja. Stressaantunut on yleensä aina hirveässä kiireessä, meitä ahdistaa ja emme pysty pysähtymään, kun olisi vielä niin paljon tekemistä... Reagoimme ärsykkeisiin, emmekä pysty pysähtymään ja näkemään näiden taakse. Stressaantuneena haluamme välttää asioita, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme epämukavaksi ja pysyttelemme tiukemmin mukavuuslaaksossa. Tässä tärkeintä olisi pystyä elämään tässä hetkessä ja hellittämään kiireen tuntua. Lisätä voimavaroja kuluttamisen sijasta, niin motivaatiollekin olisi enemmän tilaa. 

Paras tapa lisätä omaa motivaatiota on...?

Kokea onnistumista! Ryhdymme yleensä niihin asioihin, joita kohtaan koemme itseluottamusta ja koemme osaamisemme olevan riittävällä tasolla. Myös persoonallamme on vaikutusta siihen, kuinka helposti välttelemme vaikeita asioita. Kuitenkin olen huomannut tässä yli 10 vuoden valmentaja urani aikana, että omat kuvitellut kyvyt ja todelliset kyvyt eivät aina vastaa toisiaan. Uskomuksemme kyvyistämme vaikuttaa paljon motivaatioon, siksi on myös tärkeää, että uskomme pystyvämme saavuttamaan omia tavoitteitamme ja uskallusta esimerkiksi kuntosalilla harjoitteluun. Jos ajattelemme, ettemme osaa, olemme huonoja, meillä ei ole riittäviä ominaisuuksia, luovutamme helpommin ja saatamme alkaa lykkäämään aloitusta, välttelemään treenejä. Tässä tilanteessa kuitenkin taidot ja kyvykkyys vain heikkenee ja emme pääse tavoitteisiimme, joka puolestaan heikentää motivaatiotamme. Siksi on myös tärkeää, että kuntosaliohjelma on esimerkiksi sinulle juuri sopiva, ettei se ole liian helppo, muttei myöskään liian haastava, ja sisällä sellaisia liikkeitä, joita et osaa tai uskalla tehdä yksin. Itseluottamus rakentuu kuitenkin tekemisen kautta, ja kun oppii tekniikoita ja näkee, että onnistuu ja saa nostettua esim painoja, niin motivaatio lisääntyy.

Kaikki lähtee siis mielestämme!

Mielemme on siis avain motivaation kanssa. Pystymme itse vaikuttamaan motivaatioon ja sen vahvuuteen. Ensi kuussa, 19.9 klo 18 starttaa Vahva mieli pienryhmävalmennus, joka keskittyy elämäntapamuutoksen alkumetreihin ja juurikin näihin asioihin. Aloitamme muutoksen  mieli, ravinto ja uni keskiössä. Joka viikko on ryhmätapaamiset, jossa on aina eri aihealue. Firstbeat life sovelluksen kautta parannamme unta ja sen laatua, ja saamme rakennettua vahvan pohjan motivaatiolle. Joten jos koet, että nyt olisi aika pysyvälle muutokselle ja olet kokeillut jo erilaisia nettidieettejä ja haluat erilaiset pysyvät työkalut, tervetuloa mukaan! Varaa aika veloituksettomaan konsultaatioon ja katsotaan voisiko ryhmä olla sinulle sopiva!