Tappavatko tavoitteet liikkumisen ilon?

26.02.2021

Tappaako tavoitteiden asettelu liikunnan ilon? Miten asettaa hyvä, itseä innostava tavoite ja miten myös päästä tavoitteeseen?

Mikä on sitten huono tavoite, joka varmasti saa kenet tahansa epäonnistumaan? Sellaiset tavoitteet, jotka eivät motivoi itseä tai eivät ylipäätään ole omia. Moni saattaa välttää epäonnistumista tai ajattelee olevansa laiska, ja siksi ei saata asettaa itselleen tavoitteita. Jos emme itse saa päättää tavoitteitamme, ei ihme jos alkaa ahdistamaan ja motivaatio tuntuu olevan kadoksissa. Ja tavoitteita asettaessa on hyvä myös muistaa omat resurssit, jos olemme kuormittuneita ja mittarit tapissa, ei meillä jää ylimääräistä energiaa lähteä vielä tavoittelemaan suuria. Siksi hyvä miettiä, mihin omat voimavarat riittävät ja mikä myös realistista omiin voimavaroihin nähden.

Tavoitteet suuntaavat focustamme asioihin, joita pidämme tärkeinä, tavoittelemisen arvoisina. Siksi yksi tärkeimmistä asioista on, että tavoite on sinusta lähtöisin, ja SINÄ toimit kapteenina, kerrot mihin suuntaan haluat mennä ja millä tahdilla. Jos tavoitteesi alkaa: "Minun pitää, täytyy.." Silloin tavoite kannattaa vaihtaa toiseen. Motivaationkin kannalta on tärkeää, että tavoitteesta tulee itselleen innostunut olo ja se myös lisää omaa hyvinvointia eikä päinvastoin. Ja että alussa sinulla on myös tunne, että on mahdollista päästä tavoitteeseen.

Onko tavoitteesi SMART?

Moni ajattelee, että jotta päästään tavoitteeseen, heillä on enemmän tahdonvoimaa ja itsekuria. Mutta se ei kuitenkaan ole tavoitteeseen pääsemisen pääedellytys. Toki tahdonvoimaakin pitää olla, mutta kun tavoite on hyvin määritelty, lähtee itsestä ja itselle tärkeistä asioista, innostaa itseä, on askelten ottaminen paljon helpompaa. Hyvä tavoite pitää sisällään seuraavat asiat:

S - specific (konkreettinen, selkeästi määritetty)
M - measurable (mitattavissa oleva)
A - achievable (toteutettavissa)
R - relevant (merkityksellinen)
T - time bound (ajallinen)

Yksi yleisimmistä tavoitteista on että "haluaisin liikkua enemmän". Tämä jää kuitenkin hyvin epämääräiseksi, eli tarvitaan enemmän selkeyttä. Miten paljon enemmän? Millainen määrä olisi itselle hyvä? Mitä enemmän liikkuminen mahdollistaisi? Siksi hyvä kysyä itseltään, mitä haluaa, miksi haluaa ja myös miten tavoitteeseen päästään eli konkreettiset teot sekä ketkä ovat mukana tukemassa matkaasi.

Jotta tiedämme oletko päässyt tavoitteeseesi, on tärkeää, että tavoite on myös mitattavissa. "Haluan käydä salilla säännöllisesti kolme kertaa viikossa." Näin ollen kesäkuussa helppo tarkistaa, onko tavoite toteutunut, käydäänkö salilla 3 krt viikossa. Eli hyvä kirjoittaa itselleen ylös, mistä tiedät, että olet tavoitteessasi? Tämän takia tunne tavoite "haluan olla onnellisempi" on haastava, koska tunteita vaikea mitata. Ja voimme hyvin tuntea yhdessä hetkessä olevamme onnen kukkuloilla, kun taas samana päivänä mielen syövereissä pohjamudissa. Onnea ei siis voi jahdata.

Onko tavoitteesi toteutettavissa?

Motivaation puuskassa saatamme unohtaa ottaa huomioon omat resurssimme ja tämän hetkisen elämäntilanteemme. Avioero, työpaikan muutos, stressiä ja ongelmat ihmissuhteissa luovat omat haasteet henkiselle puolelle, joten siksi tavoitteen kannattaa ottaa huomioon omat voimavarat. Olla itselleen realistinen, pystynkö venymään tavoitteeni kannalta yhtään enempää? Onko minulla voimavaroja tiputtaa -10kiloa? Vai olisiko maltillisempi tavoite ensi alkuun parempi?

Itse olin vuosi sitten hyvin stressaantunut ja alipalautunut, ja mietin siinä hetkessä yrittäjyyden ohella aloittaa vielä opiskelut. Tämä olisi mennyt omien voimavarojeni ja resurssieni yli, siksi päätin lykätä tätä tavoitetta ja keskittyä enemmänkin palautumiseen ja stressinhallintaan. Siksi hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä missäkin tilanteessa kaipaa eniten.

Onko tavoitteesi sinulle tärkeä?

Miksi tavoitteesi on sinulle tärkeä, vai onko se? Jos haluat esimerkiksi pudottaa -10kiloa, mitä on tämän kaiken takana? Mitä painonpudotus mahdollistaa sinulle, miksi? Mikä on toisin? Onko tavoitteesi sinulle tärkeä, vai onko se jonkun toisen?


Varmista motivaatiosi!

Alussa yleensä 2-3 kk menevät hyvällä fiiliksellä, motivaatiota on vaikka toisille jakaa, mutta sitten tulee yleensä seinä vastaan. Mitäs sitten? Tärkeää olisi ensinnäkin valmistautua myös siihen, että motivaatio ei ole aina huipussaan ja muutoksen tekeminen ei myöskään ole aina hauskaa. Kun sohva huutaa nimeäsi työpäivän jäljiltä, ja ulkona sataa vettä, motivaatiotasi testataan. Onko tavoitteesi sinulle tärkeä, lähdetkö lenkille tai salille, vaikka se ei välttämättä juuri nyt tuntuisi parhaimmalta idealta? Kun tiedät mitä hyvää lenkille lähtö tuo sinulle ja elämääsi lisää, laitat lenkkarit todennäköisemmin jalkaan kun jäät sohvalle.

Muista myös asettaa välitavoitteita matkallesi! On todella haastavaa yrittää vain loikata suoraan tavoitteeseen, matka voi tuntua todella pitkältä. Siksi kun jaat tavoitteesi välitavoitteisiin, näet koko ajan mihin suuntaan olet menossa ja onko suuntasi oikea. Mitä voit tehdä tänään tavoitteesi eteen? Entä ensi viikolla? Kuukauden päästä? Puolen vuoden päästä? Vuoden päästä? Miten palkitset itsesi, kun saavutat väli- ja päätavoitteesi? Muista onnitella ja iloita onnistumisistasi! :)

Tavoitteet eivät siis tapa liikunnan iloa, vaan jopa lisäävät sitä ja lisäävät omaa pystyvyyden tunnetta. Väärin asetetut ja muiden tavoitteet puolestaan tappavat. Jos puolisosi sanoo sinulle, että sinun pitäisi laihduttaa, ja lähdet tavoittelemaan tätä miellyttääksesi häntä, ollaan väärillä poluilla. Jokainen tarvitsee myös tukea matkalleen ja tukiverkoston merkitys on SUURI! Saatko kannustusta kotoa? Onko ympärilläsi ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja siihen, että pystyt kyllä! Ja vaikka kompastuisitkin ja kompuroisit matkalla, he ovat valmiita pehmentämään laskua?

Jos sinulla ei ole ketään lähipiirissä, kannattaa liittyä joihinkin tukiryhmiin esimerkiksi netissä tai pyytää kaveri/puoliso/työkaveri mukaan omaan projektiin tai palkata valmentaja. Pääasia, että saat jostain tukea matkallesi :)

Ota siis ohjat käsiisi ja nauti matkastasi! :)

P.S. Haluatko varmistaa, että pääset tavoitteeseesi? Että saat liikunnan säännölliseksi tai kroppaa kiinteämmäksi ja toimintakykyisemmäksi ennen kesää? Helmikuussa alkaa Lytsyn löylyt pienryhmävalmennus Liikuntamyllyssä, Myllypurossa 4.4 klo 7.30 ja ryhmään on enää 1 vapaa paikka jäljellä! Lue lisää ryhmästä TÄSTÄ ja hyppää mukaan! :)