7 syytä miksi paino ei putoa

Maanatai, ja paino ei ole taaskaan hievahtanutkaan.. Jopa noussut.. "Ahdistaa, puristaa ja pakko alkaa tekemään korjausliikkeitä!" Vähennetään ruokaa entisestään, lisätään liikuntaa, HIIT treenejä, mennään treenaamaam tyhjällä vatsalla, ravataan vaa'alla ja jätetään herkut pois? 🙋


Itse olen myös tuskaillut oman muutokseni aikana näiden asioiden parissa vuonna 2010. Siksi on myös tärkeää kysyä itseltään MIKSI paino on noussut. Mitkä asiat ovat johtaneet siihen? Pysyvää lopputulosta ei voida saavuttaa, jos emme ymmärrä alkuperäistä syytä kilojen kertymiselle. On myös hyvin normaalia, että paino voi vaihdella paljonkin vuorokauden ja viikon aikana, se miten paljon syöt hiilihydraatteja, miten olet nukkunut, hormonitoiminta, teitkö kovan treenin edellisenä päivänä... Itse kokeilin kaikkea, juoksulenkkiä tyhjällä vatsalla, herkkulakkoa, hiilareiden poisjättöä.. Suurimmat syyt itsellä miksi paino ei pudonnut oli huono uni, alkoholi (joka vaikutti syömiskäyttäytymiseen negatiivisesti) liian vähäinen energiansaanti viikolla ja liian rento viikonloppu, jolloin pudotetut kilot tuli korkojen kera takaisin maanantaina. 


Tässä koottuna 7 yleistä syytä sille,miksi paino ei tipu ja vinkkejä mitä kannattaa silloin tehdä.


1.  Emme ole energiavajeessa

Painonpudotuksessa ja rasvanpoltossa on tärkeintä saavuttaa energiavaje.  Mahalaukkumme ei tunnista, kuinka paljon kaloreita syömme, eli saatamme saada paljon energiaa, mutta emme tule kylläiseksi. Lihapulla annos ja esimerkiksi hesburger annos voivat täyttää yhtä paljon, mutta toisesta saamme paljon enemmän energiaa. Ruuan energiatiheys siis merkitsee  ja moni ei ole tietoinen kuinka paljon ylimääräistä energiaa tulee omista päivittäisistä valinnoista. Jos haluamme pudottaa maltillisesti painoa olisi esim. 200-500kcal vaje hyvä. Yksi erikoislatte ja esim.  extra kourallinen pähkinöitä lounaalla ja huomaammekin, ettemme enää olekaan energiavajeessa. Tai jos kitsastelemme ruuan kanssa viikolla ja viikonloppuna syömme senkin edestä tai juomme paljon kaloreita, ei energiavajetta tapahdu. 

2. Olet aina dieetillä. 

"Pitäisi alkaa syömään enemmän? Mitä? Enhän minä silloin voi millään onnistua painonpudotuksessa!" On hyvin yleistä, että syömistä jopa pelätään, ja syödään hyvin vähän esim 1200kcal. Vasta vähän aika sitten minulla oli asiakas, joka söi äärettömän vähän, ja ruoka oli mörkö. Aloitimme lisäämään asteittain ruokaa ja starttasimme salitreenit. Keho alkoi hiljalleen siitä toimimaan ja nyt hän on pudottanut -15kg! Ennen valmennukseen tuloa, hän oli kokeillut aivan kaikkea, ja laihduttanut monia lukemattomia kertoja. On siis tärkeää, että päästää irti laihduttamisesta ja alkaa luomaan pysyviä tapoja. Hyvin matala energiamäärä ajaa vain kehon säästöliekille ja mitään ei tapahdu. Emme voi aina vain vähentää ruokaa ja liian alhaiset kalorit vaikuttavat negatiivisesti mielialaan, treeneihin ja palautumiseen. Dieettitaukoja kannattaa myös pitää, koska emme voi olla aina laihdutuskuurilla. Jos siis olet huomannut, ettei mitään tapahdu, entä jos kokeilisitkin lisätä ruokaa ja olla hetken ylläpitokaloreilla (syöt saman verran kun kulutat)?Mitä jos et enää ikinä palaisi laihdutuskierteeseen vaan aloittaisitkin pysyvän muutoksen ja pysyvien tapojen opettelun? 


3. Ympäristö on täynnä houkutuksia

 Ruokailuun liittyy paljon tunteita, se on osa sosiaalista kanssakäymistä ja siksi on hyvä ymmärtää, mitkä kaikki asiat vaikuttavat valintoihimme. Tiesitkö että teemme päivittäin n 350 ruokavalintaa ja suurin osa on tiedostomattomia? Jos emme tee tietoisia päätöksiä, ottaa automaattiohjaus vallan ja saatamme alkaa tehdä valintoja mukavuus ja mieli edellä. On myös vaikeampi kieltäytyä herkuista, jos niitä on joka paikassa. Siksi oma koti kannattaa ensimmäisenä muokata niin, että se tukee muutosta. Laittaa hedelmiä, marjoja ja kasviksia esille, pilkkoa niitä valmiiksi jääkaappiin ja jättää houkutukset kauppaan niin niitä ei tule huonolla hetkellä otettua. Kun muokkaat ympäristösi tukemaan muutosta, onnistuminen on paljon todennäköisempää ja helpompaa. Jos ongelmasi on kauppareissut, kannattaa esimerkiksi kokeilla valmiita kauppatilauksia nettikaupasta, niin ei tule tehtyä heräteostoksia samalla tavalla. 


4.  Stressi & univaje eivät ole painonpudottajan kavereita.

Yhdessä varsinkin ovat aika iso syy miksi paino ei putoa. Nukkumalla voi siis todellakin laihtua. Jos stressaamme koko ajan painosta ja muutoksesta, stressihormonien määrä kasvaa ja mitään ei tapahdu. Jos ravaamme vaa'alla päivittäin ja koko projekti on yhtä stressaamista, ei muutostakaan tapahdu ja painonpudotus voi tyyssätä kokonaan. Univaje vaikuttaa ruokahaluamme sääteleviin hormonien toimintaan. Greliini välittää nälän tunteesta ja huolehtii, että elimistö saa tarpeeksi energiaa ja leptiini on puolestaan kylläisyyttä säätelevä hormoni. Väsyneenä syömme tavallista enemmän, koska leptiini pitoisuus laskee (emme tunne kylläisyyttä samalla tavalla) ja greliini pitoisuus puolestaan nousee. Jos siis haluat tehdä järkevämpiä valintoja ruuan suhteen, kannattaa ensimmäisenä panostaa uneen.


5. Treenaat salilla ja haba kasvaa!

Oma projektisi voi mennä silti eteenpäin, vaikka paino ei tippuisi. Siksi vaa'an rinnalle kannattaa ehdottomasti ottaa myös muitakin mittareita kun vaaka. Jos paino on ainoa onnistumisen mittari, varmasti motivaatio laskee hyvin äkkiä. Kannattaa esimerkiksi ottaa mukaan vyötärönympäryksen mittaus ja salilla sarjapainojen kirjaamiset. Jos huomaat, että vyötärö kapenee ja salitulokset nousevat niin silloin oikeita asioita tapahtuu eli rasva palaa ja lihas kasvaa 💪 Siksi ei kannata tuijottaa vain vaakaa. 😊 Paino ei muutenkaan tipu tasaisesti ja voi välillä jämähtää paikalleen. 


6. Luovutat repsahduksen tullen

Respahdukset eivät kaada projektiasi, ja myös maltillisesti herkuttelemalla voi saada tuloksia, eli sinun ei tarvitse aloittaa elämän mittaista karkkilakkoa onnistuakseksi. Kokonaisuus on tärkein asia. Kannattaa merkata esimerkiksi kilokalori.net tai fatsecret tai sulamo sovellukseen päivän syömiset ja katsoa missä mennään, Näin oppii samalla itse myös paremmin omista valinnoista. Monet välipalat voivat myös yllättää energiamäärällään. Mikään ei ole siis pilalla, vaan palataan vain takaisin hyvien rutiinien pariin ja jatkat mihin jäit. Yhden viikonlopun aikana tai joulunpyhinä et tule lihomaan, kyseessä on neste eli kun esim syöt vähemmän hiilihydraatteja ja palaat normaaliin ruokavalioon, paino lähtee taas laskuun. 


7. Et anna projektillesi aikaa ja olet kärsimätön

Kuinka pitkään olet paininut ylipainon tai hyvinvoinnin kanssa? Suunta ei muutu hetkessä, joten anna projektillesi myös aikaa. Jos olet 6 vuotta nukkunut huonosti, ei uni muutu säännölliseksi viikossa. Tämän takia, kannattaa myös olla muitakin mittareita jotka kertovat edistymisestäsi esimerkiksi liikuntapäiväkirjan pito. Miten tekniikat ovat edistyneet? Oletko aktiivisempi kuin viime kuussa? Oletko energisempi? Kiitollisuus/onnistumispäiväkirjaa kannattaa myös pitää, jotta näkee oman edistymisen. Jos kiinnittää huomiota vain siihen, missä ei vielä ole, matka tuntuu ikuisuudelta. Kannusta itseäsi matkalla ja huomioi AINA myös pienetkin onnistumiset. 



Tiivistettynä voidaan siis sanoa, että painonpudotuksessa tärkeintä on että syntyy enerviavaje, ja 70-80% tuloksista tulee ruokavalion avulla. Jos ei halua menettää arvokasta lihasmassaa painonpudotuksen ohella, eli välttää laihaläski-ilmiön, kannattaa rinnalle ottaa myös kehittävää salitreeniä, jos haluaa nimenomaan polttaa rasvaa eikä laihaksia. Jos siis pudotamme painoa vain ruokavalion avulla ja aerobista treeniä tekemällä, lihasmassaa lähtee mukana, joka ei ole toimintakyvyn kannaltakaan hyvä asia. Painonpudotuksen ei pitäisi olla kärsimysten tie, vaan olisi hyvä, että matkasta myös nauttii ja on muitakin mittareita kuin pelkkä paino. Paino on kuitenkin vain numero, joten siitä ei kannata lähteä liikaa stressaamaan. Tiedän myös kokemuksesta sen, että hyvä olo ja itsevarmuus ei aina lymyile pienemmän painolukeman takana, joten painonpudotus kannattaa ehdottomasti tehdä myös järkevästi, hyvinvointia LISÄTEN ei vähentäen :) 

Tarvitsetko apuja omaan projektiisi? Varaa aika veloituksetomaan konsultaatioon, jossa kartoitamme tämän hetken tilanteesi ja katsotaan millä konkreettisilla stepeillä pääset lähemmäs tavoitettasi!

Edellinen
Edellinen

7 syytä, miksi haluttuja tuloksia ei tule salilla

Seuraava
Seuraava

Mistä lisää motivaatiota?