Alipalautumisen merkit, jolloin harjoittelua kannattaa keventää

Ylivireys pitää kierrokset ylhäällä ja pysähtyminen voi olla äärettömän haastavaa. Niin itsellenikin oli.

Ei ole aina helppoa tunnistaa, milloin kannattaa levätä ja milloin painaa kaasua. Hyvinhän tässä jaksaa? Vai jaksaako?
Ihmismieli ja keho on siitä vaarallinen, että voimme venyä yllättäviin asioihin. Mennä pohjasta vielä läpi, vaikka voimavarat olisivat nollissa. Ja huonoon oloon ja väsymykseen myös tottuu.

Itselläni oli suuria vaikeuksia pysähtyä pari vuotta sitten. Pysähtyminen pelotti. Oli helpompi tehdä koko ajan jotain, kun joutua olemaan face to face omien ajatusten ja tunteiden kanssa. Kohdata ne. Kun itsensä vain hukutti töihin, harrastuksiin ja ärsykkeisiin, ei tarvitse kuunnella mitä hiljaisuus voisi tuoda tullessaan. Toivon siis, että merkkejä tunnistamalla, moni osaisi pysähtyä ennatlaehkäiseväsit, eikä veisi omaa tilannettaan liian pitkälle. Nopealla toiminnalla, voi saada asiat purettua nopeammin auki. Tässä on pari merkkiä, jolloin harjoittelua kannattaa keventää:

  1. Kaksi peräkkäistä huonompaa treeniä. Jokaiselle voi tulla yksi huono treeni ja syyv oi johtua melkeimpä mistä vaan, mutta jos niitä alkaa tulla useampi peräkkäin, samat painot alkavat tuntua raskaammalta, kannattaa harjoittelua keventää 4-7 päivää ja katsoa korjaantuuko tilanne. Ettei tulisi kuormaa kuorman päälle.

  2. Ongelmat nukahtamisen kanssa, tai heräilet aina samaan aikaan aamuyöstä. Kun minulla oli ylivireys oireita, heräsin aina samaan aikaan n. klo 3 aikaan. Keho oli ihan kierroksilla ja unenlaatu oli paljon huonompaa. Yleensä liika stressi ja kuormitus näkyy siis ensimmäisenä yöunessa. Ja yksi merkki on myös se, ettei nukkuminen virkistä. Jos mikään määrä unta ei riitä, on syytä huolestua ja kääntyä ammattilaisten puoleen.

  3. Mieliala on negatiivisempi kuin yleensä, itkuisuus.

  4. Muljahtelut, ylimääräiset tykytykset. Leposyke tavallista korkeampi (5-10)

  5. “Sosiaaliähky”, halu vetäytyä omiin oloihin. Kuormittuu kaikesta helpommin

  6. Vaikeus pysähtyä ja olla läsnä tässä hetkessä. Tämä oli itsellä tosi vahvasti läsnä 2020 vuonna. Täytin kalenterin kaikella mahdollisella, ettei vain tarvinnut olla kasvokkain omien juttujen kanssa. Mutta pysähtyminen oli pakollista, jotta sain tilannetta parempaan suuntaan.


    En itse osannut alussa tunnistaa tätä, huomasin vain, että treenit eivät sujuneet niinkuin ennen, uni sakkasi ja kävellessä normaalisti syke löi hulluna ja tuntui, että sydän tulee rinnasta läpi. Vaikken tiennyt mikä minulla oli, tunsin vahvasti, että kaikki ei ole hyvin. Minun piti antaa aikaa palautumiselle eikä vain suorittaa sitä. Tämä pysähtyminen ja himmaaminen opetti äärettömästi ja sekä yritystoimintani että ihmissuhteet paranivat näiden muutosten myötä ♥️ Myös innostavat asiat voivat kuormittaa meitä. Emme ole koneita. Akkuja on ladattava välillä, jotta jaksaa taas painaa. Jos hermosto on jatkuvasti ylikierroksilla, väsymme. Jokainen meistä tarvitsee siis lepoa ja palautumista kaasun painamisen rinnalle.

    Kehoaan kannattaa oppia kuuntelemaan, niin pystyy pysähtymään ajoissa 🙌 Sinun hyvinvoinnillasi on merkitystä ♥️

Tämän takia haluan tarjota myös asiakkailleni vastuullista ja hyvinvointia ja energisyyttä lisäävä valmennusta. Näin voimme välttää uupumisen ja onnistua muutoksessa. Ja tehdä kuntotasollemme sopivia harjoituksia.

Jos sinä tai yrityksenne on kiinnostuneita kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämisestä ja lisäämisestä, varaa aika veloituksettomaan konsultaatioon ja katsotaan miltä arkesi näyttää ja miten konkreettisesti saisit tilannetta paremmaksi ja jaksamista parempaan tilanteeseen. Tai yrityspuolella voimme kartoittaa yli 10 henkilön tiimin tilannetta, jolloin saamme kattavan yritysraportin, jonka pohjalta lähteä parantamaan tilannetta ja näin vähentämään sairauspoissaoloja tai vähentämään uupumuksen riskiä.

Firstbeat Life kertoo tämän hetkisen palautumisesi ja kuormituksesi tilanteen. Lisääntyykö vai väheneekö omat voimavarat?

Aina unen määrä ja palautuminen eivät mene käsikädessä. Vaikka nukkuisi 9h voi silti väsyttää, jos uni ei ole palauttavaa.

Edellinen
Edellinen

Muutos tapahtuu,kun on lopen kyllästynyt nykyiseen tilanteeseensa.

Seuraava
Seuraava

Millä treenijaolla saa parhaiten tuloksia?